Sankalp Civil Services General science Notes Pdf in Hindi Download

Sankalp Civil Services General science notes pdf in Hindi Download

General science Notes Pdf in Hindi Download By Sankalp Coaching 

Today we are posting a very useful PDF Notes- “Sankalp Civil Services General Science Notes pdf in Hindi” for all the competing students who have been published by the Civil Services Coaching Committee. For those who are preparing for SSC, UPSC, IAS, RO / ARO, Bank, Railway and other Competitive Examinations or they are going to be examined for any government job in future. For them, this ‘general science notes pdf in hindi’ Must download PDF and study it. Through this ‘General Science notes ‘ you will find all the important information of general science which will help you in the examination of goverment job. Through “General Science notes for competitive exams pdf in Hindi”, the complete information of General Science will be read along with the interpretation.

Civil Services General science Notes pdf in Hindi BY Sankalp Coaching 

  • General Science ( सामान्य विज्ञान )
  • Science and Technology ( विज्ञान एवं प्रौद्योगिकी )
  • Biological Science ( जीव विज्ञान )
  • Zoology ( जन्तु विज्ञान )
  • Botany ( वनस्पति विज्ञान )
  • Physics (भौतिक विज्ञान)
  • Chemistry ( रसायन विज्ञान )

Know About Sankalp Civil Services General science notes pdf in Hindi 

You can also read this science notes in hindi for competitive exams and also read science notes in hindi for competitive exams PDF download. By clicking Download Link, you can download PDF of Sankalp Civil Services General Science notes in Hindi.

  • Book Name : ‘  Sankalp Civil Services General science notes
  • Credit : Sankalp Civil Services Coaching
  • Quality : High
  • PDF Size : 20.3 MB
  • No Of Pages : 213
  • Format : PDF
  • Language : Hindi

Sankalp Civil Services General science Notes Pdf in Hindi Download

This pdf will be very helpful for you, so you downloaded it today, because you know that General Science is a very important subject for every exam.

Sankalp Civil Services General Science Pdf Download : Click Here

Some General Science Question-

1. “Optical Phenomenon” in the fringe pattern of CD is

Interference

2. Celsius and Fahrenheit show the same temperature at
Ans : 40

3. Exchange particle in Quark-Quark Interaction
Ans : Gluon

4. The working of a rockets based on the principle of:
Ans : Conservation of momentum

5.The pollutants which move downward with percolating groundwater are called
Ans : Leachates

6.Hasdo Valley in Chhattisgarh is famous for  
Ans : Coal mines

7. Special Theory of Relative was proposed in
1905

8.Black hole is an object to be found
Ans :   in the sky

9.IRADIAN is
Ans : 57.3 degree

10.Fraction of volume of ice seen outside when immersed in water?
Ans :   10.5%

11. The disease ” bronchitis ” is associated with:
Ans :   Lungs

12. Which colour indicate Highest Temperature?
Ans : Dull red

13. Persons sitting in an artificial satellite of the earth have :
Ans :   Zero weight

14. Light Year is
Ans :   the distance traveled by light in one year

15. Liquefied petroleum gas (LPG) is mainly a mixture of
Ans :   propane and butane

16.The Ozone layer lies in the
Ans :   Stratosphere

17. Most of the light rays inside a tube -light is in the form of
Ans : ultra -violet light

18. Which is the alkalodid that contains in cola drinks?
Ans :   Caffeine

19. The device used for detecting even feeble current:
Ans :   Galvanoscope

20. Anemometer is an instrument used for measuring?
Ans:   Wind speed

Friends, I hope you have this “Sankalp Civil Services General science Notes Pdf in Hindi Download” will love and this book will prove useful to you in the preparation of competitive exams. Friends, if you find this book useful, then share this post with your friends on facebook and whatsapp. So that your friends can also take advantage of this book.

Disclaimer– This Book does not belong to UpVacancy Website, We found it on Google Drive on Google which is shared by someone on google. So We are here to promote real author of this book. If You Think This Materials Is Useful, Please get it legally from publisher website.  If You want to buy this book then please buy from below Websites. If any way it violates the law or has any issues then kindly Contact Us. Thank You!

Must Download Other Books 

Must Read Also :  Abhinay Maths PDF

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *